
Etusivu / Uutiset / Tahtituotanto mahdollistaa jouhevan ja suunnitelmallisen rakennusprojektin
Tahtituotanto mahdollistaa jouhevan ja suunnitelmallisen rakennusprojektin
27.10.2021
Viime vuosien aikana rakentamisessa on alettu hyödyntämään yhä enemmän tahtituotantomenetelmää, joka perustuu projektin jakamiseen identtisiin työpaketteihin. Näiden työpakettien on tarkoitus seurata toisiaan keskeytyksettä, mikä mahdollistaa tuotantonopeuden tasoittamisen yhdenmukaiseksi koko projektin ajan. Tasainen työtahti lisää projektin ennustettavuutta, mikä on ehdoton etu, kun puhutaan isoista rakennusprojekteista, joissa samaan aikaan työskentelee useita urakoitsijoita eri aloilta.
Myös Laiho Groupissa on päästy työskentelemään hyödyntäen tahtituotantomenetelmää käynnissä olevassa Civil City -toimistokiinteistön rakennusprojektissa Turun Tiedepuistossa. Hieman yli puolessavälissä oleva projekti on edennyt hyvää vauhtia: ”Tahtituotanto on sopinut erinomaisesti tällaiseen toimistorakennusprojektiin, jossa kerrokset ovat keskenään samanlaisia”, kertoo Laiho Groupin projektipäällikkö Verner Lauttia. Civil City -rakennuksessa on kahdeksan kerrosta, joista kuusi koostuu avokonttoreista.
Selkeä aikataulu ja suunnitelma auttavat paljon urakoitsijoiden työskentelyä. ”Projekti on helpommin hallittavissa ja seurattavissa sen jokaisessa vaiheessa, vaikkakin tahtituotanto vaatii meidänkin päästä ennakointia ja organisointia”, Lauttia toteaa. Erityisesti ennakointia kaivataan resurssien suunnittelussa sekä tavaroiden tilauksessa ja toimitusaikataulussa. ”Tilaamme tavarat toimitettavaksi juuri sille viikolle, kun niille on todellisuudessa käyttöä. Näin työmaalla ei ole isoja määriä tavaraa tiellä, vaan työympäristö pysyy siistinä ja turvallisena.”
Kun tavarat on voitu tilata etukäteen tahtisuunnitelman mukaan viikkokohtaisesti, niin työnteko on organisoidumpaa ja työmaalla pystytään keskittymään itse työn tekoon tavaroiden siirtelyn tai varastoinnin sijaan. Myös viestintä tavarantoimittajien suuntaan yksinkertaistuu, kun voidaan hyvissä ajoin ja suoraan toimittaa tarkat aikataulut, jolloin heiltä tavara tarvitaan.
Avainasemassa toimijoiden sitoutuminen ja reagointikyky
Tahtituotanto vaatii kaikilta kohteen urakoitsijoilta sitoutumista aikatauluihin, sillä periaatteena on, että samanaikaisesti yhtä osaa projektista on toteuttamassa ainoastaan yksi toimija. Näin urakoitsijoiden ei tarvitse sopeuttaa omaa tekemistään muiden toimijoiden mukaan, vaan he pystyvät häiriöittä toteuttamaan heille osoitetun työvaiheen.
Tiukkaan suunnitellussa tahtiaikataulussa on luonnollisesti myös riskinsä: ”Jos ilmaantuu esimerkiksi yllättäviä muutostöitä ja sitä kautta viivästystä aikatauluun, voi paketti lähteä nopeasti leviämään”, selittää Lauttia. Tämä kuitenkin usein korjautuu sillä, että urakoitsijat mitoittavat resursseihinsa mahdollisen lisäkäsien tarpeen. Lauttian mukaan tahtituotannossa on myös joustovaraa: ”Jos viivästystä tulee jonkin urakoitsijan kohdalla, ei kaikkien työt pysähdy siihen paikkaan, vaan muut esimerkiksi pyrkivät kiristämään vauhtia heidän osiossaan.
Toimettomaksikaan ei jäädä, vaikka töitä ei aina päästäisikään aloittamaan sovitusti, vaan työmaalla tahtiaikataulun ulkopuolisia töitä pystytään suorittamaan näissä väleissä. Tärkeintä tällaisten ylimääräisten säätöjen kohdalla on urakoitsijoiden välinen selkeä kommunikaatio tilanteesta. Onneksi muutokset ja viivästykset ovat olleet poikkeuksia.”
Työn tilaaja suunnittelee tahtiaikataulun viikkokohtaisesti, mutta tässä urakoitsijoillakin on mahdollisuus tuoda oman näkemyksensä esimerkiksi tahtien sisällöstä tai järjestyksestä. ”Omaa pelisilmää pystyy hyödyntämään, kun tahteja ei ole turhaan tarkkaan suunniteltu etukäteen jokaista yksityiskohtaa myöden. Asentajilla on usein paras käytännön tietämys ja ymmärrys realistisista aikatauluista.”
Laiho Group valmiina tahtituotantoon tulevissakin projekteissa
Projektipäällikkö näkökulmasta tahtituotanto on kaiken kaikkiaan sujuva menetelmä: ”Työmaan etenemistä on helpompi seurata, kun on selkeä suunnitelma. Tämä lisää jouhevuutta,” summaa Lauttia. Myös asentajat ovat olleet tyytyväisiä siihen, että he pystyvät itse seuraamaan oman työnsä sujuvuutta ja heiltä toivottua aikataulua. Näin voidaan myös reagoida mahdollisiin viivästyksiin helpommin, kun kaikki tietävät koko ajan, missä kohtaa aikataulua mennään.
Laiho Groupilta ollaankin valmiita tarttumaan vastaavanlaisiin projekteihin jatkossakin: ”Tämä toimii ehdottaman hyvin tällaisissa toistoa vaativissa kohteissa. Mielellämme olemme tahtituotannolla toteutettavissa projekteissa jatkossakin mukana”, Lauttia kiteyttää.
Civil City -projektin etenemistä pääset seuraamaan reaaliaikaisesti Turun Teknologiakiinteistöjen verkkosivuilta.
Haluaisitko tutustua tarkemmin muihinkin toteuttamiimme kohteisiin? Kattavan listauksen löydät verkkosivujemme referenssi-osiosta.

Civil City -toimistorakennus rakentuu Turun Tiedepuistoon tahtituotannon avulla. © Aihio Arkkitehdit Oy