Etusivu / Uutiset / Sakari Toikkasella takana pitkä ura talotekniikassa
Sakari Toikkasella takana pitkä ura talotekniikassa
29.3.2023
Currentum Suomen maajohtajaksi nimitettiin viime vuonna pitkän uran alalla tehnyt Sakari Toikkanen. Sakke on toiminut useissa eri positioissa YIT:llä ja Caverionilla mm. linjavastuussa, toimitusjohtajana, talousjohtajana ja strategiajohtajana Currentumin nimityksen myötä Toikkasesta tuli myös Laiho Groupin hallituksen puheenjohtaja
Sakari Toikkasella takana pitkä ura talotekniikassa
Currentum Suomen maajohtajaksi nimitettiin viime vuonna pitkän uran alalla tehnyt Sakari Toikkanen. Sakke on toiminut useissa eri positioissa mm. linjavastuussa, toimitusjohtajana, talousjohtajana ja strategiajohtajana YIT:llä ja Caverionilla. Currentumin nimityksen myötä Toikkasesta tuli myös Laiho Groupin hallituksen puheenjohtaja.
– Olen hyvin tyytyväinen Currentumin liikkeellelähtöön Suomessa. Nyt luotsaan Currentumin kasvua Suomessa hyvin positiivisin mielin. Etsimme kasvua eteläisen Suomen kasvukeskuksista ja tarinamme tulee varmasti jatkumaan, toteaa Sakari Toikkanen luottavaisena.
Viime syksynä ruotsalainen talotekniikkakonserni Currentum laajensi toimintaansa Suomeen ja osti Laiho Groupin ja Laihon Sähkön sekä kolme muuta talotekniikkayritystä pk-seudulta. Suomeen laajentumisen taustalla on kasvavat mahdollisuudet tarjota kokonaisvaltaisesti sähkö-, vesi-, ilmanvaihto- ja lämpöasennuksia sekä huolto- ja kunnossapitopalveluita eteläisessä Suomessa. Currentumin taustalla on ruotsalainen pääomasijoittaja Axcel.
Yhteistä kasvua vauhdittamassa
Saken roolina on olla paikallisten yrittäjien kumppanina ja edistää mukana olevien yritysten yhteistyön kehittymistä ja konseptoida niistä entistä parempi kumppanuusmalli. Nyt jo lisäarvoa on haettu mm. yhteisten hankintojen osalta hyvin tuloksin.
– Tulevaisuudessa uskon, että pystymme tekemään jopa yhteistarjouksia yhä suurempiin urakkakohteisiin ja näin vauhdittamaan yhtiöiden kasvua ja kehitystä, summaa Sakari Toikkanen.
Tämän päivän haasteisiin reagoitava nopeasti
Talotekniikka-ala on hyvin pirstaloitunut: on isoja yhtiöitä ja pieniä yrityksiä, uusia ja vakiintuneita toimijoita, joten mukaan mahtuu monen eri tasoista toimijaa. Toimialalla markkinat ovat syklisiä, joka aiheuttaa kustannuksiin, resursseihin ja toimintaan aika ajoin nousu- ja laskupaineita. Tämä edellyttää alan toimijoilta hyvää ja ketterää reagointikykyä – on elettävä kuin liipaisimella!
Jatkuva pula työvoimasta asettaa tilanteiden äkillisiin muutoksiin lisähaasteita. Ala ei kiehdo nuoria ja oppilaitoksista ei valmistu riittävää määrää pätevöityneitä osaajia. Kansainvälinen työvoima on rantautunut jo usean vuoden ajan ns. perusrakentamiseen, mutta silloin kun tarvitaan pätevyysvaatimuksia, niin kansainvälinen työvoima ei ole ratkaisuna.
– Töitä olisi kyllä tarjolla, mutta mitä neuvoksi, kun pätevöityneet tekijät puuttuvat? Osaajapulan akuutti tilanne saattaa jopa jossakin määrin olla kasvun esteenä nyt ja tulevaisuudessa, toteaa Sakari Toikkanen.
Rakentamisen suhdanteet ovat jopa alueellisia
Rakentamisen arvioidaan vähenevän 3-4 % kuluvana vuotena. Vähentyminen painottuu asuntorakentamiseen ja lähivuosina se laskee merkittävästi todella korkeista tasoista. Laiho Groupissa asuntorakentaminen on ollut viime vuosina vähäistä, joten sitä ei tarvitse suuremmin paikata. Positiivisena poikkeuksena on tällä hetkellä Turun talousalue, jossa on käynnissä useita merkittäviä asuntorakentamisen uudiskohteita.
Asuntorakentamisen väheneminen kiristää kilpailutilannetta entisestään korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen osalta. Uudisrakentamisen kohteet ovat tällä hetkellä pääosin toimisto- ja toimitilarakentamista ja logistiikkakeskuksia. Yritykset ovat koronan myötä tehostaneet omien tilojen neliöitä ja muuttavat monikäyttöisiin tehokkaan neliön tiloihin. Tästä on luonnollisena jatkumona vanhojen tilojen saneeraus uuteen käyttötarkoitukseen.
Kiinnostavat markkinat pääomasijoittajille
Parhaillaan on käynnissä konsolidoituminen, jossa isot pelurit ostavat pienempiä lupaavia yrityksiä ja integroivat ne osaksi omaa tuote- ja palvelukokonaisuutta. Kannustimena yritysten yhdistymisessä on, että se sitoo vähän pääomia ja laajentaa asiakaspohjaa.
Konsolidaation taustalla on isomman kokonaisuuden edut monelta eri kannalta. Isommasta kokonaisuudesta syntyy kilpailukykyä hankintojen kautta, saadaan leveämmät hartiat yritystoiminnalle ja uusia ratkaisuja teknologian kehittämiseen. Lisäksi pystytään tarjoamaan laajempia kokonaisratkaisuja asiakkaille. Tilanne on houkutteleva myös työntekijöille, joilla on halu edetä edetä omalla uralla isossa yhtiössä.
– Konsolidaatio tulee varmasti jatkumaan tulevinakin vuosina. Ruotsi on tämän tilanteen hyvä benchmarkauskohde, jossa uskalletaan ajatella ’Think Big’! Todettakoon lopuksi, että maailmassa on pääomarahastojen rahaa tarjolla joka vauhdittaa entisestään kiinnostavien sijoituskohteiden etsimistä, toteaa Sakari Toikkanen.
Kiinnostuitko Laiho Groupin liiketoiminnasta? Ota yhteyttä!